Boeken

Boeken die ik eind 2022 / begin 2023 las

Zo. De kop is eraf, van 2023 dan. Tijd om even terug te blikken op de boeken die ik in de afgelopen periode las en degene waar ik de komende tijd heel erg naar uitkijk. Vorig jaar las ik 45 boeken, waarvan onder andere:

Het geschenk – Edith Eger

Dit is het ‘vervolg’ op De keuze. In dit boek beschrijft Edith Eger (die inmiddels in de 90 is) welke manieren je kunt gebruiken om beter met lijden om te kunnen gaan. Want dat we allemaal met narigheid te maken krijgen staat als een paal boven water, maar hoe je er tegenaan kunt kijken kan verschillen. Edith Eger is een overlevende van de Holocaust en schreef eerder in het boek De keuze over haar leven. In dit boek, Het geschenk, komen vooral ook veel praktijksituaties van anderen naar voren vanuit haar tijd als psycholoog. Must-read. Absoluut.

Roes – Jeanneke Scholtens

Een boek waarin Jeanneke Scholtens ingaat op de roes die met name alcohol haar heeft gegeven. Ze duikt ook dieper in de redenen voor verslaving en spreekt met verschillende experts. Interessante materie, maar niet hét boek dat je rond dit onderwerp moet lezen als je het mij vraagt.

Ik heb zelf een aantal boeken op de digitale plank liggen waar ik makkelijker doorheen ging. Dat waren met name de ervaringsverhalen: Ik ben Lois en ik drink niet meer – Lois Bisschop, Sinds ik niet meer drink – Evi Hanssen (de presentatrice, klopt), Hallo muur – Erik Jan Harmens en Heroïne godverdomme – René van Collem (de drummer van Doe Maar).

Nu hoor ik je denken; zoveel boeken enkel over alcohol? Klopt. Ik vind het interessante materie. Om te zien wat alcohol in je hersenen doet, maar ook wat de gevolgen van teveel drank in een leven kunnen zijn.

Uitsmijter: achter de deuren van het Amsterdamse nachtleven

Een kijkje in de wereld die ik absoluut niet ken. Behalve dan dat ik 6 jaar achter de bar van een poppodium in een middelgrote stad heb gestaan, maar dat telt toch niet helemaal. Dat was geen Amsterdam en ik was nooit onderdeel van de hommeles. Ik kan ook helemaal niet vechten.

Goed. De uitsmijter waar Katja Brokke de verhalen van optekent in het boek Uitmijter was dat wel. Een boek dat makkelijk wegleest, dat je een inkijkje geeft in de (ongeschreven) wetten en regels van een (nacht)portier én het Amsterdamse uitgaansleven. Eerlijk; de verhalen neem ik links en rechts met een klein korreltje zout door de branie (of bravoure, zo je wilt) die in alles doorklinkt.

Misschien is het te Amsterdams. Misschien ben ik te nuchter (taalnerds die verbanden leggen, jullie zien wat ik daar deed).

Nu we toch in Amsterdam zijn, gaan we gelijk door naar de Wallen.

Penoze Hugo: Memoires van een legendarische boef van de Wallen

Dit boek leest als een film en speelt zich af op en rond de Wallen. Het is fascinerend om te zien hoe ‘Penoze Hugo’ er opgroeit. Waar hij tegenaan loopt, welke afslagen hij neemt en welke keuzes hij vervolgens maakt. Ik zal niet te veel verklappen maar het lijkt alsof je in een aflevering van Flikken Maastricht zit. Al is dat een slechte vergelijking want Hugo is niet van de politie en Maastricht en Amsterdam liggen ook aardig bij elkaar uit de buurt. Maar je hebt het idee.

Dan twee boeken die op mijn ‘oeh snel aan beginnen’ leeslijstje staan.

Laat je tranen vloeien tot een vijver

Marc de Hond schreef voor zijn overlijden het boek Licht in de tunnel. Zijn vrouw Ramona schrijft in dít boek hoe zij met het overlijden van haar man omgaat. De titel is al schitterend. Hij is afgeleid van een aantal woorden die Marc de Hond in zijn afscheidsspeech voordroeg. “Laat je tranen vloeien tot een vijver, waarop je in de zomer samen met de kinderen kunt varen en in de winter kunt gaan schaatsen,” zei hij daarin.

Streep op de weg – Dolf Jansen

Zeg je hardlopen, Radio 2 en Spijkers met koppen, dan zeg je Dolf Jansen. Hij loopt vaker hard dan hij eet volgens mij, en dat maakt dat hij ontzettend veel mooie verhalen over het lopen heeft. In het 304 pagina’s tellende boek (al tel ik die nooit want ik lees vrijwel alles digitaal) zijn veel verhalen gebundeld. Smullen! En als je dan geen motivatie krijgt om zelf ook maar even een rondje te gaan doen…

Reacties uitgeschakeld voor Boeken die ik eind 2022 / begin 2023 las