Boeken

Waarom ook jij graag leest maar heus niet alles

Je staat in de boekwinkel. De bibliotheek. Of voor de boekenkast van een vriendin. Je ziet tientallen, honderden of duizenden boeken en bijbehorende gekleurde kaften, afhankelijk van waar je je bevindt. En dan schiet je in de stress.

Dat is ook meer dan logisch als je bedenkt dat er ontzettend veel verschillende genres zijn en minstens zoveel boeken. Het is een beetje alsof je de mapjes van de computer openklapt en daar dan -surprise!- honderden bestanden achter vandaan komen. Indrukwekkend.

Bij de online bibliotheek alleen al maken ze onderscheid tussen 18 verschillende genres en bij Bol.com maken ze een selectie van 12. Al spelen ze daar naar mijn idee wel een beetje vals door literatuur & romans als één categorie te zien en ook Fantasy & Science fiction in dezelfde hoek te scharen.

12 en 18 genres. Daar kun je al een boekenplank mee vullen.

Lange tijd dacht ik dat ik dan ook alles leuk moest vinden of in ieder geval een kans moest geven. Klinkt heel nobel, maar daar is in de praktijk dus echt niks aan. Na heel veel verschillende boeken ben ik er wel achter dat dát willen dus een beetje zinloos is. Ik heb niks met science fiction en van fantasieverhalen waar ik mij geen realistische voorstelling kan maken, wordt mijn hart echt absoluut niet warm. Geen Harry Potter voor mij.

Liever lees ik waargebeurde levenswegen, psychologische verhalen.

Maar waarom ligt het ene genre je -op een bepaald moment- beter dan het andere? Waarom begin je vol enthousiasme aan een boek, om er vervolgens echt niet in te komen? Soms is een onderwerp heel dichtbij, soms staat het net wat te ver weg. Smaken verschillen en elk moment is anders.

Daarom is het ook zo moeilijk als mensen vragen; ‘Wat moet ik volgens jou echt lezen?’.

Neem nou het imposante boek ‘Een klein leven’. Het is met recht een imposant boek, want je zou er een goede fundering van kunnen leggen zo dik is het. Ik las het tijdens een vakantie in Italië in één ruk uit.Met 752 bladzijdes ben je dan minstens 10 dagen verder. Jaren later schafte ik het heel bewust aan maar las ik zelf na een bladzijde of 40 niet meer door.

Hetzelfde boek. Dezelfde letters. Ik wist dat het een absolute mustread en heftige parel was.

En toch liet ik het liggen.

Reacties uitgeschakeld voor Waarom ook jij graag leest maar heus niet alles