Boeken

De kracht van kwetsbaarheid

Wat is dat eigenlijk? Brené Brown weet het als onderzoeker als geen ander en de kans is groot dat je haar TEDtalk over het onderwerp schaamte en kwetsbaarheid ooit al hebt gezien. Het is namelijk een van de meest bekeken TEDtalks wereldwijd (en iets wat zo populair is moet wel goed zijn, toch?). Het is tegelijkertijd ook de titel van haar boek, een bestseller, en ik snap wel waarom.

Over het boek

Het boek is een mooie mix tussen haar eigen ervaringen, wetenschappelijk onderzoek en luchtige anekdotes. Ze maakt ook een aantal rake vergelijkingen. Een mooi voorbeeld uit het boek vond ik het verhaal over de knikkerpot als het gaat om vertrouwen. Want wat is bijvoorbeeld vertrouwen? Hoe meet je dat? Wie geef je het? Hoe weet je of iemand jouw vertrouwen nog ‘verdient’ nadat het is beschadigd? De exacte voorbeeldsituatie weet ik niet meer (ik las het boek een aantal jaar geleden) maar het ging ongeveer als volgt;

Iedereen heeft een knikkerpot. Als iemand iets leuks voor je doet of er voor je is op het moment dat je het nodig hebt, dan bouwt dat onderling vertrouwen en dan komen er knikkers bij. Op het moment dat er iets vervelends gebeurt, dan wordt het vertrouwen geschaad en dan worden er een paar knikkers uit de pot gehaald. Bij een kleine gebeurtenis een paar, bij een grote misschien wel een hele hand. Komen er vervolgens nog genoeg knikkers bij?

Kwetsbaarheid roept vaak negatieve associaties op. Denk aan ‘zwak zijn’, ‘niet sterk genoeg zijn’, en ‘fragiel’. En dat is zonde. Als je jezelf namelijk kwetsbaar op durft te stellen dan ben meer je bereid om risico’s te nemen, nieuwe dingen te proberen én te falen. Juist als je níet zeker weet of iets ook echt lukt of goed gaat komen. Eigenlijk is het dus een soort van moed.

Ik las ‘De kracht van kwetsbaarheid’ jaren geleden en ik kwam hem net weer digitaal tegen bij de populaire boeken. En ik snap dus nog altijd wel waarom. Juist omdat ook ik mijn eigen gevoeligheid en gevoel voor schaamte op het ene moment als een ontzettend sterk punt en op een ander moment als een enorm zwaktebod kan zien.

Ik denk dat ik hem binnenkort weer eens ga lezen.

Of vertel ik nu te veel?

Reacties uitgeschakeld voor De kracht van kwetsbaarheid