Boeken

Omdat ik het wilde, omdat ik vond dat het moest

Soms weet ik even niet waar de onderwerpen liggen. Kan ik ze niet vinden, welk kleed ik ook optil, welke deur ik ook open, achter welke boom ik ook kijk. Dan zit mijn hoofd vol met gedachten die niet over woorden gaan. Dan zit het vol met gevoel.

Als mijn hoofd vol zit dan wil ik -net een puber of kleuter- soms ook níet lezen. Niet schrijven. Geen letter op papier zetten. Denk ik. Tot ik een moment later een boek vind dat op dat moment het juiste lijkt te zijn.

Zo las ik deze maanden bewust en onbewust toch nog veel verhalen van anderen. Romans, waargebeurde verhalen. Omdat ik ze wilde lezen, omdat ik van mezelf vond dat het moest. Soms wist ik even niet in welke van de twee ik bezig was.

Lijstje van boeken gelezen in 2022 tot nu toe:

 • Middernachtbibliotheek – Matt Haig
 • Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit – Bianca Toeps
 • Amalia – Claudia de Breij
 • VerpleegThuis – Teun Toebes (als luisterboek)
 • Dingen anders doen – Lianne Keemink (met een half oor, als luisterboek)
 • Eén is teveel, duizend nooit genoeg – Marlijn van Ast
 • De egel, dat ben ik – Toon Tellegen
 • Ik niet op jou – Sally Thorne (een echte chicklit, jawel)
 • De zeven vinkjes, hoe mannen zoals ik de baas spelen – Joris Luyendijk
 • Naar omstandigheden nogal slecht – Inger Boxsem
 • Het achterhuis – Anne Frank, Otto Frank
 • Aan de randen van de dag – Femke van der Laan

Soms weet ik even niet waar de onderwerpen liggen.

Dan kijk ik – net als die kleuter of puber – de andere kant op.

Vind ik ze toch.

Reacties uitgeschakeld voor Omdat ik het wilde, omdat ik vond dat het moest