Tekstschrijflife

5 dingen die ik nog niet wist voor ik met schrijven begon

De eerste? Geen synoniem is hetzelfde. Neem nou de woorden hulpeloos en machteloos. Ze zijn volgens synoniemen.net dan ‘synoniem’ van elkaar, ze zeggen toch echt heel iets anders. En wat dacht je van communiceren, berichten en overbrengen? 

2. Als jij het niet snapt, kun je het ook niet uitleggen

Op het moment dat jij met je vrienden in gesprek bent en je 80% begrijpt van wat er wordt gezegd dan kom je daar prima mee weg. Of je vraagt, als je toch te ver bent afgedwaald, je buurvrouw even wat je hebt gemist.

Moet jij het vervolgens aan iemand anders uitleggen, dan heb je het liefst zoveel mogelijk informatie. Dan red je het denk ik niet met 80%. Of jij bent zo iemand die blufpoker allang heeft uitgespeeld.

Dan doe je nu even niet meer mee.

Ik ga er vanuit dat je 80% van het gesprek hebt opgevangen, maar net iets uit moet leggen wat je niet hebt gehoord. Dat zul je namelijk altijd net zien. En dan? Vul je de gaten zelf in of vraag je nog even hoe het ook weer zat? Als jij een tekst schrijft, moet je begrijpen wat je wilt zeggen. Want als jíj het niet snapt dan kun je het ook niet… juist. 

3. Koesteren wordt je nieuwe lievelingswoord

4. Je gaat je gevechten kiezen

Als ik een zin schrijf, dan doe ik dat in een bepaalde volgorde (ik ga zitten, zet mijn vingers op het toetsenbord en et voila, daar gaan we). Vrijwel elk woord dat ik kies, staat daar niet zomaar. Als ik het heb over het bundelen van krachten, dan bedoel ik iets anders dan wanneer ik het over het bundelen van mogelijkheden heb. Dat klinkt zo los gezien logisch, en toch zie je die nuances als lezer niet altijd. 

Ik kies mijn woorden – in tegenstelling tot wanneer ik aan het woord ben – als ik schrijf heel bewust. Maar dat betekent niet dat het niet anders kan. Dus bepaal ik afhankelijk van de tekst, het doel en het nieuwe voorstel of ik de boel met hand en tand verdedig. Of dat ik het voor het doel van de tekst prima vind als je van het woord koesteren het woord liefhebben maakt.

Had ik al gezegd dat koesteren mijn lievelingswoord is?

5. Het wordt soms moeilijker als je het vaker doet

Foutloos schrijven. Ja, echt. Je verhaal staat waarschijnlijk sneller op papier. Je weet hoe je structuur aan kunt brengen en hebt een steeds grotere woordenschat. Tegelijkertijd zie je ook de valkuilen steeds meer. Jij leest meer nuances. Je ziet kleine verschillen. Je leest waar anderen overheen kijken, twijfelt over spelling. Soms zie je het ook niet. 

Is het bijvoorbeeld fulltime werknemer, fulltime-werknemer of fulltimewerknemer? 

Jij bent vast overtuigd van één van de drie schrijfwijzen.

Ik twijfel, omdat ik de algemene regel ken. Maar ook de andere regel én de uitzondering.

Want bovenstaande drie… Dat mag dus allemaal.

Reacties uitgeschakeld voor 5 dingen die ik nog niet wist voor ik met schrijven begon