Tekstschrijflife

Lekker om te luisteren; 10 podcasttips

Verhalen vertellen doe ík het liefst via tekst. Maar er zijn zo veel andere manieren! Neem nou die podcasts die je maar blijft luisteren. Ontzettend handig voor tijdens het wandelen, als je het onkruid uit de tuin moet vissen of als je schoonmaakt. Maar waar te beginnen? Ik geef je mijn top 10, in willekeurige volgorde:  

1. 30 minuten rauw (NL). Dit format is net zo simpel als effectief. Ruud de Wild zet een kookwekker en interviewt vervolgens dertig minuten lang een bekende Nederlander. Er wordt niet in geknipt en daardoor heb je altijd weer een nieuw, fijn en vaak verrassend gesprek. 

2. De volksjury (NL/BE). Speculeren over onopgeloste moordzaken, dat is wat Laura en Silke al vele afleveringen en daarmee vele misdaadzaken lang doen. Theorieën, onderzoek, nieuwe mogelijkheden. Ze schetsen de context van een vaak onopgeloste zaak en speculeren er vervolgens op los. Bij Vlaamse én Nederlandse zaken. En ik luister terwijl ik een stuk groen tussen de tegels vandaan pluk maar wat graag mee. 

3. Voor de vakgenoten: Longform (EN). Interviews met schrijvers, journalisten en andere communicatiekunstenaars. Een kijkje in de keuken.  

4. Ask me anything (NL). Dit radioprogramma van BNR behandelt samen met experts elke keer een ander thema. Een leuke manier om dieper in onderwerpen te duiken en door de titel van de aflevering weet je gelijk waar je aan toe bent. Een greep: Mondkapjes. Goud. Bevolking in 2050. ZZP’ers in crisistijd. Super handig dus! Al iets gevonden wat je aanspreekt?

5. Everything is alive (EN). Ooit een interview geluisterd met een lantaarnpaal? Of een coca-colablikje horen vertellen hoe het is om geschud en opgedronken te worden? Het klinkt bizar en dat is het ook, maar deze podcast maakt je oprecht nieuwsgierig naar deze dingen. Grappig, vermakelijk en als je het tijdens het schoonmaken luistert, is die was echt zo gedaan.  

6. Ik sla mijn vrouw (NL). Een podcast van Omroep Brabant over huiselijk geweld. Ze spreken met een slachtoffer én een dader. De geïnterviewden zijn openhartig over het hoe en waarom en nemen je op een unieke manier mee in hun verhaal.

7. Daders (NL). Hoe kom je tot een criminele daad? Wat gaat er door je heen? Hoe kijk je er op terug? Heb je spijt? Wat voel je als je een geweer op iemand richt? Het zijn enkele vragen die terugkomen in de podcast Daders. Cas de Jong spreekt heel openhartig met verschillende daders over wat ze deden, hoe ze er toe kwamen en hoe ze er nu op terugkijken. Ik kreeg tijdens het luisteren soms de rillingen, maar vind het tegelijkertijd echt fascinerend. 

8. Liefde voor lopen (NL). Een hardlooppodcast. Vooral fijn en goed voor de motivatie als ik zelf weer eens 5 km ren en het uit de tenen moet komen. Want kom op, als ik hoor dat iemand voor zijn lol honderd kilometer door een woestijn loopt, kan ik over die laatste kilometer in mijn Vinexwijk niet moeilijk doen.

9. 100% inspiratie podcast. Een podcast van Thijs Lindhout waarin hij verschillende mensen vraagt naar het succes dat zij behaalden. Persoonlijk, zakelijk, het loopt allemaal door elkaar heen. De interviews zelf gaan vaak ook van hot naar her maar desalniettemin interessant als je wat langer de tijd hebt en nieuwsgierig bent naar drijfveren van de geïnterviewden. En ook hier kun je kiezen: met 192 gesprekken zit er vast iets voor je tussen. 

10. Stil in mij (NL). Dit is een nieuwe en de eerste aflevering die is net uit. Twee radiomakers gaan op zoek naar stilte en doen dat op een aantal wetenschappelijke manieren. De podcast is gekoppeld aan wetenschapsblad Quest. In de eerste aflevering zijn ze bijvoorbeeld in een geluidsdichte kamer. Hoe lang houden ze het vol?

Ik luister de podcasts vaak via Spotify maar volgens mij zijn de meesten ook via andere kanalen te vinden. Heb jij een mooie? Laat het gerust in de comments weten, wie weet heb ik of heeft iemand anders er ook wat aan! 

*Dit artikel verscheen eerder in net andere vorm via mijn LinkedIn.

Reacties uitgeschakeld voor Lekker om te luisteren; 10 podcasttips