Persoonlijk

Lief dagboek

Soms weet je als tekstschrijver niet waar je moet beginnen. Ik zou nu kunnen zeggen dat ik dit blog daarom begon met een eeuwenoude creatieve schrijftechniek die je voorschrijft om gewoon te starten met ‘Lief dagboek’. Dat je dan schrijft wat er in je opkomt. Dat je de gedachten over het papier laat gaan. Laat staan.

Maar dat zou onzin zijn, het woord dagboek viel vandaag in de media en daar vond ik een haakje.

Als tekstschrijver heb ik er een haat-liefde verhouding mee. Dagboeken. Ik schrijf dagelijks beroepsmatig een uur of 6. Ik denk na over zinsneden, probeer te goochelen met spreekwoorden en kraak mijn hersenen op zoek naar het juiste bijvoeglijk naamwoord (of is het toch bijvoeglijke naamwoord? zie, daar gaan we al). Heb Synoniemen.net, Encyclo.nl, Onze Taal en Google daarom altijd binnen handbereik.

Dan wil je in je vrije tijd toch wat anders doen dan schrijven? (Er mag instemmend geknikt dan wel heel hard ontkennend met het hoofd geschud worden. Vind ik helemaal niet erg).

En toch vind ik in een overzichtelijk dagboek schrijven zo af en toe best fijn. Zolang het kort en overzichtelijk blijft.

Ernst-Jan Pfauth en vele anderen doen dat met behulp van een dankboek. Een boek waarin je in een paar regels opschrijft waar je die dag dankbaar voor bent geweest. Daar hoeven geen hele verhalen in, daar hoef je niet stil te staan bij wat je even aan de kant wilt schuiven.

Zelf hield ik vijf jaar lang af en aan een dagboekje bij dat nog veel makkelijker bij te houden was. Elke dag gaf ik antwoord op één voorgekauwde vraag. Het heet Q&A a day. Daarin geef je in ongeveer twee regels antwoord op vragen als: ‘What was your favorite day of the week? en ‘What are the top songs on your recently played list?’ Maar ook antwoord op de vraag van bijvoorbeeld 3 juni, waarop ze jaarlijks vragen wie je mist.

Is je jaar vol? Dan krijg je die 365 vragen nog een keer. En nog een keer. En nog een keer. En nog een keer.

Overzichtelijk. En heel eerlijk? Die voorgekauwde vragen waren voor mij als tekstschrijver een uitkomst. Ik kon het een paar weken laten liggen, dan in een paar minuten een aantal dagen schrijven en nu kan ik terugkijken op vijf jaar van mijn leven. Ik heb nu de jaren 2015 tot 2020 in een boek met een gouden randje. Letterlijk (het boek heeft papier met een gouden randje) maar zeker ook figuurlijk.

Zo lees ik tussen de regels door over hilarische momenten die ik was vergeten, liefdesverdriet, heel veel geluk, mensen die ik op wat voor manier ook kwijtraakte, dingen die ik terugvond en heel veel mooie herinneringen.

Lief dagboek,

dankjewel.

Reacties uitgeschakeld voor Lief dagboek