Boeken

Alle mensen die ik ken

Lisa Huissoon schreef er een compleet boek over. Nouja, niet over alle mensen die ík ken. Dat zou echt super raar zijn. Ze schreef een boek over de mensen die zij kent. En dat past dus allemaal op 217 pagina’s.

Het boek las als een woordenboek maar dan met namen. Namen van mensen die ze in de eerste 25 jaar van haar leven had ontmoet. Die ze tegen was gekomen, waar ze studies en verhalen mee had gedeeld, mensen die ze vanaf haar geboorte had gekend.

Lisa heeft alle mensen die ze ooit heeft ontmoet in het boek ‘Alle mensen die ik ken’ nauwkeurig beschreven. Bij sommige mensen met alleen een naam, in combinatie met een ontmoetingsplaats of moment. Bij anderen stond er een grappige anekdote. Een fijne herinnering. Een allesbepalend moment. Daardoor leerde ik ook de vrienden van Lisa beter kennen.

Drie van hen heten Martijn

Drie mensen die ze kent heten Martijn.
Ik voelde daar tijdens het lezen een soort van band ontstaan.
Ik ken ook drie mensen die Martijn heten.

Al zijn dat niet dezelfde.

Maargoed, dat is niet waarom ik dit boek zo leuk vond. Het boek is echt leuk en prima geschreven maar het is vooral ook het idee van dit boek wat het voor mij zo’n succes maakt.

In je leven kom je gemiddeld vrij veel mensen tegen. Doe twee studies, verschillende bijbaantjes, verhuis een keer op je 17e naar een compleet nieuwe stad en dan telt dat aantal toch al snel aardig op. Dat weet ik uit ervaring.

Dus. Hoe mooi is het dan dat deze mensen -voorbijgangers, docenten, collega’s, vrienden- allemaal een plekje hebben? Dat je zo af en toe even terug kunt bladeren en naar hen op zoek kunt gaan?

Ik wil er graag een sticker op plakken

Mij lijkt dat dus een fijne geruststellende gedachte.

Een paar zomers terug las ik een mooie zin die ik hier heel erg mooi bij vindt passen. Vrij vertaald stond daar het volgende: “Ik zou graag op alle mensen die mij dierbaar zijn een sticker willen plakken: jij hoort bij mij.”

Die letterlijke sticker lijkt mij moeilijk te verwijderen -ga dan voor een tattoo- maar ik zag het wel helemaal voor mij. Ook Lisa omschreef allerlei mensen waar ze misschien wel stickers op wilde plakken, of mensen die stickers hadden die ze met geen mogelijkheid weg kon krijgen. Hoe hard ze ook boende.

En dat geeft ook niet.

Bij een aantal mensen stond een naam, gevolgd door het ‘contact verwaterd’.

Maar je hebt ze wel gekend.

Reacties uitgeschakeld voor Alle mensen die ik ken