Persoonlijk

Boekliefhebber? Hier wil je wonen

Ik ben niet gelovig maar ik ga in Zwolle heel graag naar de kerk. Ga er altijd even kijken, ook als er niets is wat ik zoek. Als ik tot rust wil komen, inspiratie op wil doen en nieuwe wegen in wil slaan.

In het hart van de stad vind je daar namelijk de een na mooiste boekhandel van Nederland, gevestigd in de Broerenkerk. Het ruikt er naar vers bedrukt papier. Elke keer als ik er binnenkom dan hoor ik de bladzijdes zachtjes fluisteren. De opwinding van nieuwe werelden schreeuwt mij tegemoet. Er liggen honderden verhalen en er ligt heel erg veel papier.

In het pand uit 1512 liggen bestsellers. Beloftes. Teleurstellingen.

Ik zou er willen wonen.

Waar ik dan midden in de nacht mijn bed opensla, mijn voeten op de koude vloer zet en dan langs de stapels vol verhalen wandel. Mijn hand langs de ruggen van mijn favoriete schrijvers laat gaan zonder ze te beschadigen. Waar ik de specifieke boekenlucht opsnuif die ik voor altijd wil onthouden, zoals ik dat soms ook met het parfum van een bekende zou willen doen.

Ik zie mij er al wonen.

Ik sta in het midden van de kerk en voor mij ligt de nieuwste thriller van Esther Verhoef. Ik zie ‘De meeste mensen deugen’ naast een boek over borderline. Zorgvuldig gekozen kaften, verhalen vol hoop en ik ruik de geur van verse koffie uit de brasserie.

Rechts van mij staat een man van middelbare leeftijd. Links van mij heb ik een meisje al vijf minuten niet gehoord omdat ze in een boek gedoken is. Ik zie dagjesmensen. Rennende kinderen, ouders die roepen dat ze toch vooral even hier moeten komen. Uit schaamte. Of bewondering.

Complete stilte door het overweldigende aanbod. Mijn oog valt op ‘111 plekken in Zwolle die je gezien moet hebben’ en voor een paar seconden is de rest van de wereld even weg.

Waanders in de Broeren staat daar ook in weet ik toevallig. Toevallig, omdat ik dat boek dit jaar ook heel bewust gelezen heb.

Ik ben dol op deze wereld vol levensverhalen van anderen. De kerk waar het zweet van schrijvers is opgedroogd, de tranen van waargebeurde verhalen soms voor het eerst het daglicht zien.

Als je in Zwolle bent, dan moet je hier in deze kerk geweest zijn.

Geloof mij maar.

Reacties uitgeschakeld voor Boekliefhebber? Hier wil je wonen