Boeken

Meer rust? Een aantal van mijn favoriete boeken

Concentratie, timemanagement en psychologie. Het zijn een aantal thema’s die ik ontzettend interessant vind en waar ik graag meer over lees. In dit blog een aantal van mijn favoriete boeken op een rij! Wil je ze zelf ook lezen? Maak dan vast gebruik van de eerste tip en zet een blokje in je agenda. Kun je er direct mee aan de slag.

Focus aan/uit – Mark Tichelaar

Om maar gelijk met mijn favoriet te beginnen; Focus aan/uit. Dit boek duikt in vier concentratielekken en geeft ook mooie oplossingen om deze te dichten.

Afleiding is bijvoorbeeld hier maar in elk boek over concentratie en focus een terugkomend thema. De mail die aanstaat, whatsappjes die binnenkomen, collega’s die naast bureaus staan. Wat je daar tegen kunt doen? Ik check mijn e-mail al jaren maar een paar keer per dag als ik er tussendoor tijd voor heb, hetzelfde geldt voor berichtenprogramma’s. Meldingen heb ik bij voorkeur uit.

De natuurlijke neiging om steeds weer wat nieuws te doen die heb ik namelijk ook. Om achter alles wat ik tegenkom aan te rennen. Met het boek Focus aan/uit leerde ik die focus letterlijk te verleggen. Niet te rennen wanneer het wordt gevraagd (tenzij er spoed is en het even moet, deadlines zijn soms heilig) maar vooral te rennen naar daar waar het nodig is.

Grip – Rick Pastoor

Ook in Grip gaat het over tijd, focus en ook hier is de belangrijkste les toch wel dat je echt geen drie dingen tegelijk kunt doen. (hoe graag ik dat ook zou willen, wat zou dat toch fantastisch zijn)

Je leert weer prioriteiten stellen, je aandacht te verdelen tussen thuis en werk én tijd inplannen. Wat trouwens niet zegt dat dit goed inplannen ook altijd lukt. Ik overschat mijzelf nog regelmatig, neem soms te weinig rust voor taken (want ik wil nog zoveel doen op een dag en dat kan heus en past best) en daardoor blijf ik regelmatig piekeren.

Maar… ik pak in mijn vrije tijd wel steeds vaker ook echt even rust. Ik weet niet meer of het in dit boek stond, maar ik ben voor wat meer grip soms gewoon even niet bereikbaar. Maar dan ook echt niet.

In de auto bijvoorbeeld zul je niet van mij horen. Naast dat ik al die appende mensen in de auto levensgevaarlijk vind (het gaat heel vaak net goed) vind ik het fijn soms met één ding bezig zijn. Dan kijk ik om mij heen, neem ik de dag in mijn hoofd nog even door, zing ik hard en vals mee met de radio en ligt mijn telefoon ergens in mijn tas.

Het grappige? Juist op die momenten dat het nadenken even niet móet, komen de beste werkideeën of probleemoplossingen voorbij.

On/off – Sidney Vollmer

Dit boek is van een andere orde en geeft geen ’tien manieren om meer rust te krijgen’, ‘vier tips voor meer stilte’ of antwoord op de vraag ‘hoe je rust vindt in een drukke wereld’.

Dit boek laat je stilstaan bij de maatschappij waarin we leven. Letterlijk én figuurlijk. Het gaat volgens de ondertitel op zoek naar een balans in digitale tijden en geeft vooral ook heel veel achtergrondinformatie over het gebruik van data.

Conclusie

Over dit thema zijn talloze boeken geschreven. En waar het eigenlijk vaak allemaal op neerkomt? Multitasken is onhandig, het is belangrijk tijd te plannen en doelen te stellen (eens!) en je brein heeft een hekel aan losse eindjes.

Moet of wil je nog iets doen? Schrijf het op, plan het in en maak er vervolgens ook de tijd voor. Ik oefen zelf nog elke dag. ; – )

Reacties uitgeschakeld voor Meer rust? Een aantal van mijn favoriete boeken