Boeken

5 tips om meer te lezen, zelfs als je het geduld niet hebt

Als het om lezen gaat ben ik een hele goede én een hele slechte nerd. De afgelopen jaren las ik tientallen boeken, maar langer dan 20 minuten achter elkaar stilzitten en bladeren lukt mij eigenlijk niet. Dan moet ik toch weer in beweging komen, iets uitzoeken, iets maken of dan lonkt de nieuwe aflevering van ‘Ik vertrek’ op uitzending gemist.

Hoe ik dan toch al jaren gemiddeld meer dan 30 boeken per jaar lees? Nou. Dat is eigenlijk heel simpel.

Tip 1: Neem altijd een boek mee

Ik neem altijd een boek mee. Altijd. There, I said it.

Voor corona had ik altijd meerdere boeken in mijn tas. Geen fysieke boeken (want zoveel spieren heb ik niet) maar mijn ereader ging echt altijd mee. Weegt namelijk bijna niks en zo had ik altijd honderden verhalen in de buurt.

Het vaste rijtje voor ik de deur uit stapte? Portemonnee, telefoon, ereader, autosleutels, huissleutels? Check!

Tip 2: Als het boek niet leuk is, stop.

Ja, ook als ik over de helft ben en het zonde is om op te houden leg ik een boek nu aan de kant. Wanneer ik nog maar 50 bladzijdes te gaan heb en het slotpleidooi bijna aan te raken is ook. Zelfs wanneer het een cadeau van een dierbare kennis is geweest. Het lievelingsboek van een goede vriendin.

Iets lezen wat je (op dat moment) niet ligt. Dát is pas zonde.

Het moet wel leuk blijven, nietwaar?

Tip 3: Stap in de trein

Als ik in de trein zit dan kijk ik om mij heen, ga ik lezen, kijk ik weer wat om mij heen, duik ik verder in het boek en word ik af en toe even fijn uit focus gehaald als er een perron in aantocht is. Of aangesproken door de buurman die niet weet welk station de volgende is.

Of ik krijg een hartverzakking van de omroepende machinist tussen Utrecht en Amersfoort als ik net midden in een goed verhaal zit. Drie keer op rij.

Ik doe het niet zo vaak meer, maar het reizen is een ideaal moment om er een boek bij te pakken. Je moet vaak even wachten, hebt een vast tijdschema, weet dat er wel weer wordt omgeroepen en je kunt als je eenmaal in die trein zit -zoals ze bij Kopspijkers zouden zeggen- toch geen kant meer op.

Tip 4: Maak van wachttijd leestijd

Toegegeven, momenteel is er een stuk minder wachttijd door corona.

Maar… met deze tip ga je bijna uitkijken naar je tandartsbezoekjes. De tijd waarin je op het terras zit te wachten op die vrienden die altijd tien minuten te laat zijn maar waar je nog altijd ijdele hoop voor hebt. De loze ruimte tussen twee afspraken door.

En aangezien je dat boek sinds tip 1 toch altijd bij je hebt…

Tip 5: Lees alleen wat je leuk vindt

In lijn met tip 2; Lees echt alleen wat je leuk vindt, niet de boeken waarvan je denkt dat je ze moet lezen. Ik heb vrienden die dol zijn op boeken die ingaan op fantasy, geschiedenis en de wereld van 1000 jaar geleden. Mij moet je daar niet wakker voor maken. Ik lees graag boeken over mensen. Biografieën, boeken over misdaad, verslavingen, dementie en persoonlijke ontwikkeling. Zoveel mensen, zoveel boeken en genres.

Bonustip

Een tijdje geleden kreeg ik een bonustip uit onverwachte hoek. “Weet je wat ik altijd doe om te blijven lezen?” vroeg een ex-collega met een grote glimlach vol zichtbare trots. Hij raadde mij ooit het fantastische boek Peachez van Ilja Leonard Pfeijffer aan dus ik was één en al oor. Ik schoof naar voren op mijn stoel.

“Ik lees vaak een fictie en een non-fictie boek naast elkaar.”

Eureka.

Reacties uitgeschakeld voor 5 tips om meer te lezen, zelfs als je het geduld niet hebt