Tekstschrijflife

Ik verzamel parels en dat is helemaal niet duur

Ik ben dol op pareltjes. Het begon allemaal toen de docente Taalbeheersing tijdens mijn studie riep: “En dan gaan we nu een verzameling beginnen!”. En ik dacht “Verzamelen?! Daar heb ik in mijn studentenkamer van 19m2 toch echt de ruimte niet voor”.

Boy was I wrong.

Wat ze namelijk bedoelde, is het verzamelen van tekstpareltjes. Inspiratie die je op dagelijkse basis tegenkomt als je maar goed genoeg om je heen blijft kijken.

Zo werkt het

Schrijf, gewapend met telefoon, notitieboek en/of blauwe balpen elke week 4 pareltjes op. En dat mag daadwerkelijk van alles zijn. Een mooie uitspraak op televisie, een verspreking, een ontzettend mooie marketingslogan die je bij de lurven grijpt. Een zinderende zin uit een roman die je de rillingen geeft en zelfs een (onbedoelde) woordgrap.

En dan kom je ze tegen hoor. En masse.

Ik vond:

 • ‘Pas op, kan sporen van zalm bevatten’ op de verpakking van de zalm.
 • Wij hebben het behang, u iemand voor er achter?’ Bij een verfwinkel nog geen 500 meter van de Zwolse Sassenpoort.
 • ‘Marijke, je bent bijna jarig! Doneer je verjaardag (…)‘ op Facebook, terwijl ik hem echt heel graag wilde houden.
 • De krantenkop ‘Ontmoeting in Diezerstraat leidt tot 60-jarig huwelijk‘ waardoor ik daar nu regelmatig rondjes loop en hoop dat ik toch minstens 88 word.
 • ‘Zwaan die vluchtstrook A28 bezette maakt het goed‘. Waardoor ik als beelddenker gelijk een zwaan met een bloemetje zag staan.

Maar ook:

 • Dat ze in het boek Lampje van Annet Schaap gloeiwijn drinken.
 • Mooie grapjes in de webcare van Bol.com:
  Bezoeker Miranda: Ik begin steeds meer van de persoon achter de comments te houden echt.
  Webcare Bol.com: We zijn helaas allemaal bezet, Miranda. Behalve Johan dan, maar die wil je echt niet.
 • Een bordje in het bos waar ik heel puberaal ontzettend om moest lachen. De P en E waren doorgestreept in het woord ‘Opengesteld‘. Dan krijg je dus, heel innovatief, een heel nieuw woord.
 • Net wat heftiger, in het boek ‘Een uur en achttien minuten’ van Peter Zantingh:
  “Niemand ging dood.
  Er was alleen een begrafenis.
  Mensen huilden, zoals dat hoorde. Mensen spraken met andere mensen en ze omhelsden elkaar, zoals dat hoorde. Er was iemand weg en om die leegte op te vullen, om te voorkomen dat het daar ging tochten, was iedereen vandaag een plekje opgeschoven en dichter bij elkaar gaan staan.”

Totaal anders, maar allemaal minstens even mooi.

Zoek en je zult vinden

Als je op zoek gaat naar pareltjes dan zul je ze vinden. Tijdens die boswandeling, het lezen van een boek, het kijken naar een menukaart of gewoon als je er eigenlijk niet mee bezig bent.

Ik schreef ze in eerste instantie in een document voor Taalbeheersing. Daarna in mijn telefoon, notitieboeken (ik ben en blijf een schrijver) en nu wissel ik echt alles af. Het fanatieke is er, nu ik dagelijks met woorden werk, af maar het blijft een mooie manier om inspiratie op te doen.

Ook zin om te verzamelen?

Gewoon beginnen!

En een kleine tip van mij; schrijf wat je ziet gelijk op of maak er een foto van. Echte pareltjes vervagen namelijk veel sneller dan je denkt. Tenzij je in de auto zit, dan moet je dat niet doen, dat is gevaarlijk.

Heel veel plezier!

Reacties uitgeschakeld voor Ik verzamel parels en dat is helemaal niet duur