Boeken

Hear hear! De voor- en nadelen van een luisterboek

Ik ben een lezer. Daar vertel ik jullie niks nieuws. Ik luister ook graag podcasts en dus leek een luisterboek mij het beste van beide. Een boek lezen, informatie vergaren en dat uren achtereen. Dat zou genieten worden met een hele grote G. Maar heel eerlijk? Ik blijk niet zo goed met die audiovariant. Er zijn namelijk een aantal voor- én nadelen voor mensen zoals ik. Welke dat zijn vertel ik je graag!

De voordelen

Je kunt het luisteren van een luisterboek combineren met iets nuttigs. Je kunt de was ophangen, wandelen, schoonmaken, uit het raam staren, je nagels lakken en je tegelijkertijd in een compleet andere wereld bevinden. Hoe cool?!

Net als met een normaal boek kun je een luisterboek starten en stoppen wanneer je wilt. Je raakt de bladwijzer bovendien nooit kwijt. Wel goed om even op te letten; als je in de avond een luisterboek opzet, kan het zijn dat je in slaap valt en een aantal hoofdstukken later pas weer wakker wordt. Dan schrik je vervolgens heel hard van een vreemde stem in huis. Heb ik van horen zeggen. Ahum.

Ken je dat gevoel nog, van vroeger toen je klein was? Dat je na een lange dag je favoriete -en te smerige- knuffel van je bed pakte, je je duim in je mond deed en je met de slaap al in de ogen luisterde naar de verhaaltjes van pappa en/of mamma? Ik vind een luisterboek is een soort van volwassen equivalent.

Als de schrijver van een boek het ook nog voorleest dan heb je de jackpot te pakken. Neem nou het boek ‘Dit zijn de namen’ van Tommy Wieringa. Ik vind dat magisch. Het idee dat een schrijver voorleest met exáct de juiste nuances zoals hij of zij ze bedoelt. Het maakt namelijk nogal een verschil of een zin zo:
– dat vind ík echt fantastisch
zo:
– dat vínd ik echt fantastisch
of zo;
– vind ik echt fantástisch
wordt voorgelezen. En wie kan jou dat nou beter vertellen dan de schrijver van het boek zelf?

De nadelen

Je moet je aandacht er goed bij houden, en dat lukt mij niet altijd als ik iets anders aan het doen ben. Wanneer ik een sok opraap omdat hij van de waslijn valt, kan het maar zo zijn dat ik net mis waar de hoofdpersoon zich nu bevindt. En misschien mis ik de minuut erna ook wel omdat ik de wasknijpers niet kan vinden. Met een fysiek boek lees je makkelijk en snel even een regeltje terug, met een luisterboek kost terugspoelen aanzienlijk meer moeite.

Het duurt zo lang. Eerlijk is eerlijk, een boek lezen kost tijd. Best veel tijd. Met een luisterboek ben ik mij daar alleen ineens extra bewust van. Op mijn ereader (lang leve technologie) zie ik ook hoe lang ik gemiddeld in een boek heb gelezen. In sommige boeken dook ik vier uur, in anderen acht. Maar ook al lees ik dus vrij veel en kan ik het dus zien, ik weet het nooit voor ik er aan begin. Ik denk alleen ‘Ah een pagina of 200, dun ding!’ of ‘Oeh interessant onderwerp’ en dan begin ik gewoon. En dan zie ik wel waar het schip strand. Maar bij een luisterboek vind ik dat toch anders. Dan heb ik dat tijdsbesef ineens keer 10. Ik weet vanaf het begin exáct hoe lang het duurt. Handig, maar daardoor mis ik ook een deel van de magie.

De stem moet je liggen. Dat schitterende ‘Geschreven door’ en ‘Gelezen door’ kan bij een preview ook in je nadeel werken. Je moet van iemands stem houden. Zeker als je uren achtereen samen door gaat brengen, is het wel belangrijk dat je een soort van klik hebt. Een boek met een schrijfstijl die je niet ligt leest niet lekker, een stem bij een luisterboek die je niet zint is ook helemaal niet fijn. Maar hé, smaken verschillen.

Conclusie?

Zo’n luisterboek, je moet er, net als met elk ander boek, van houden. Van het genre, de schrijfstijl, de stem. Ik ben dus pas begonnen maar zou in het vervolg op deze dingen letten:

  • Schrijver + voorlezer (houd je van het boek, de stem en leest de schrijver het ook voor?)
  • Duur van het boek (een dik boek wordt niet dunner met voorlezen en vice versa)
  • Het genre (ik vind non-fictie wel fijn omdat je af en toe even wat kunt missen)
  • De beschikbaarheid (Er zijn ontzettend veel luisterboeken te vinden. Via abonnementen maar ook via bijvoorbeeld de bieb. Handig, daar heb je ook vaak gelijk een kleine preview.)

Veel luisterplezier!

Reacties uitgeschakeld voor Hear hear! De voor- en nadelen van een luisterboek