Tekstschrijflife

Waarom ik geen ijs aan eskimo’s verkoop

Het gaat niet lukken. Als iemand ab-so-luut niet op een product of dienst zit te wachten, dan kan een goede tekst daar geen verandering in brengen. Ook een toffe tekstschrijver, marketeer of kneitergoede copywriter niet (heb ik van horen zeggen).

“Maar met een goed stuk marketing verkoop je toch nog ijs aan eskimo’s?” Nou, nee dus. Helaas.

Tuurlijk. Je kunt twijfelaars overtuigen, bezwaren wegnemen en de voordelen van een product naar voren halen. Maar als een eskimo niet op zoek is naar ijs, dan raak je dat koude vierkante blok (wat schitterend glimt en waar je ook nog eens mooi doorheen kunt kijken) toch echt aan de straatstenen niet kwijt.

Je kunt mensen namelijk niet overhalen iets te kopen/proberen/aan te schaffen waar ze helemaal niet op zitten te wachten.

Je kunt ze aan het denken zetten. Nieuwe mogelijkheden laten zien. Laten nadenken over of ze een product misschien tóch niet nodig hebben. Maar iemand iets verkopen waar hij of zij echt niet op zit te wachten? Nee, daar geloof ik niet in.

Als consument, gebruiker of ander willekeurig mens (opties te over) weet je namelijk zelf dondersgoed wat je wilt.

Als jouw waterkoker stuk is, dan zoek je iets om thee mee te kunnen zetten. Geen koffiezetapparaat. Als jij een ring wilt aanschaffen omdat je gaat trouwen, dan heb je niks aan een aanbieding voor een fonkelende nieuwe gouden ketting. Wil jij fit en slank worden, dan zoek je iets om gewicht mee te verliezen. Afvaltips, shakes, sportattributen, receptenboeken. Dat soort dingen.

Geen mes.

Dat snijdt geen hout.

Nouja, misschien wel maar dan moet het wel een heel scherp mes zijn.

Enfin, we dwalen af.

Ik benoem in teksten graag voordelen. Laat met alle liefde zien wat iemand aan een dienst of product heeft, zodat hij of zij een keuze kan maken. Maar ik kan, al zou ik het willen, geen ijs aan eskimo’s verkopen. Daarvan krijgen we beide de bibbers.

Brrr.

(Ik las wel een jaar of vier geleden het boek ‘Ijs verkopen aan eskimo’s’ over overtuigingstechnieken. Tijdens een bloedhete vakantie in Italië. Dus mocht je dit onderwerp interessant vinden; Google gerust!)

Reacties uitgeschakeld voor Waarom ik geen ijs aan eskimo’s verkoop