Boeken

7 favoriete boeken over dementie

Het is geen favoriet onderwerp en toch heb ik favoriete boeken rond het thema. Dementie. Dé verzamelnaam voor ruim 50 ziektes die de hersenen en het geheugen aantasten. Wist ik tot een paar jaar geleden niet, maar ik leer elke dag weer bij.

Hoe kun je omgaan met mensen met dementie? Wat kunnen we leren van wat bekend is en hoe kunnen we contact blijven leggen als iemand niet goed meer uit zijn of haar woorden komt?

Over het onderwerp dementie is veel geschreven. Het ene boek gaat dieper in op de verschillende vormen van de ziekte, het andere op persoonlijke verhalen voor een stukje herkenbaarheid. De perspectieven van waaruit wordt geschreven, zijn ook ontzettend verschillend. Zo zijn er boeken vanuit de zorg, partners, mantelzorgers en zelfs vanuit de ik-persoon.

In dit artikel een aantal van deze boeken op een rij.

De dementie van Jet en Harrie

Barbara Oppelaar en Jan van der Hammen geven in dit boek tips en handvatten om beter contact te kunnen maken met mensen met een vorm van dementie. Want dat is ontzettend belangrijk maar vaak weet je als omstander niet goed hoe je dit kunt doen. Dit boek is wat mij betreft een aanrader wanneer je mantelzorger bent of om een andere reden wilt weten hoe je dit zou kunnen proberen.

Alzheimer mon amour

Schitterend (dun) boek, met prachtige woorden. In nog geen 120 pagina’s geeft schrijfster Cecile Huguenin het gevoel van onmacht dat je soms kunt hebben weer.

‘Vanaf het begin van de ziekte waren we nomaden. Hij op weg naar een andere wereld en ik overal ontheemd.’

Ik las het in één treinrit naar Amsterdam uit. En die treinrit duurde -vooruit, ik moest overstappen op een druk station en ook daar even wachten- maar een paar uur. Ik bleef lezen en verdwalen in de woorden.

Hersenschimmen

Bernlef. Hij mocht en kon hier niet ontbreken. Dit unieke document vertelt vanuit de ik-persoon over de rottige ziekte. Het is een roman, dat moet je wel goed in het achterhoofd houden.

Maar laat het even op je inwerken; een boek over Alzheimer vanuit de ik-persoon.

Van alle boeken is dit denk ik de meest unieke kijk. Bernlef (pseudoniem voor Hendrik Jan Marsman) omschrijft niet wat dementie inhoudt, hij laat op een schitterende manier met woorden zien wat er -mogelijk- gebeurt. Een wezenlijk ander perspectief.

Jij bent toch mijn dochter?

Weer even een andere blik. Ditmaal van ouderenpsycholoog Sarah Blom. Ze neemt de lezer mee in de belevingswereld van haar cliënten met dementie. In dit boek worden situaties uit de praktijk getoond en ze neemt je mee in soms ontzettend creatieve oplossingen. Wat doe je bijvoorbeeld als iemand verliefd wordt op zijn of haar spiegelbeeld? Of er juist bang voor is?

Ma

Een portret van moeder en zoon. Hugo Borst omschrijft in korte verhalen wat hij ziet als hij bij zijn moeder op bezoek is. Een uniek, soms humoristisch én kwetsbaar inkijkje in het persoonlijke leven van beide.

Mam raakt kwijt

Wederom een verzameling van korte verhalen vanuit de praktijk. In deze zelfde serie werd ook ‘Kusje voor popje’ geschreven. Ria Tuenter deelde haar verhalen in columns voor de krant maar er bleek zoveel herkenning bij andere mensen te zijn dat ze besloot haar verhalen te bundelen.

Ik mis mezelf

Wie denkt dat dementie alleen voorkomt bij ‘ouderen’ die heeft het mis. Helaas. Er zijn ook vormen van jongdementie en die zijn waar mogelijk misschien wel nog hartverscheurender. In dit boek ‘Ik mis mezelf’ van Lisa Geneva krijgt een jonge wetenschapper de diagnose Alzheimer.

En dan staat ineens haar hele leven op z’n kop.

Andere boeken die ik las

Ook zeker de moeite van het onderzoeken waard als je meer over dit onderwerp wilt weten:

  • Ik blijf thuis! – Stella Braam
  • Ik heb Alzheimer: het verhaal van mijn vader – Stella Braam
  • Ik leef in een wereld die ik niet ken – Marjolijn Markus
  • Ach, moedertje – Hugo Borst

Reacties uitgeschakeld voor 7 favoriete boeken over dementie