Tekstschrijflife

Nieuwe baan? Maak van Ctrl+F je beste vriend

Als je met een nieuwe baan begint, komt er altijd veel op je af. Namen van mensen, nieuwe systemen en natuurlijk een koffiezetapparaat waarvan je nog niet weet hoe het werkt.

Een kleine greep uit mijn eigen gedachten:
– “Of ik van Windows naar Apple over wil? Tuurlijk!” (dag 2: “Die sneltoetsen op een Apple. Wáár zit de logica en hoe krijg ik nu een streepje naar rechts op de e?”)
– “In wélke map kan ik die tekst het beste plaatsen? Bij interviews, of toch beter bij de naam van de opleiding? Bij voorkeur bij een klant? Een project?”
– “Oeh leuk! Ze laten de kleuren van de huisstijl terugkomen in documenten. Tof. Ga ik ook doen. Alleen dat specifieke blauw, welk blauw was dat ook maar weer? En dat net niet zwart, die rode kleur? Met de zoekterm ‘specifiek blauw’ kunnen Word en ik niet echt uit de voeten, en dat geklooi met een digitaal pipetje op de website is elke keer ook weer zo’n gedoe.”

En daarom schrijf ik in eerste weken altijd alles op.

Het helpt je dingen terug te vinden

Ik kreeg op een verzuchting *zucht* Hoe zorg ik er nu voor dat ik al die kleine dingetjes onthoud? *zucht* de gouden tip.

Schrijf alles wat je moet of wilt onthouden maar wat je niet dagelijks gebruikt op in een Worddocumentje. Plak het er gewoon in. Geen zorgen als de huisstijlkleuren tussen de veelgebruikte lettertypes staan, de uitleg over het vullen van een nieuwsbrief naast de mooie scheidslijn die je in elk document weer wilt gebruiken. Met Ctrl+F vind je het wel weer terug.

En mensen ik kan je zeggen; deze tip is goud.

Omdat je hoofd niet alles kan onthouden

Eerder al maakte ik ‘stappenplannen’ voor de afmetingen van sociale media uitingen, het instellen van een Trellobord (Trello als projectmanagementtool is echt fantastisch, Google maar eens) en de terugkerende acties om een interview perfect bij de al gepubliceerde vergelijkbare stukken te laten plaatsen.

Maar dit waren logische en terugkerende dingen. Als een collega vroeg ‘Marijke wat moet ik ook weer doen voor het publiceren van een interview voor XX?’ dan schoof ik fijn dat documentje door.

Lekker efficiënt.

Waarom dan toch Ctrl+F?

Bovenstaande ging om projecten met een kop en staart.

Als je alles wat je mogelijk nog een keer moet terugvinden maar wat geen projectding is onder elkaar zet, is Ctrl+F je beste vriend. Dan hoef je namelijk niet na te denken over hóe je het in een document zet.

Een heel sorteersysteem en alfabetische ordening kun je lekker achterwege laten.

Zo’n document voor ‘dingen die je ooit mogelijk eens nodig hebt maar waar een ander eigenlijk niets aan heeft’, daar hoeft geen enorme archiefkast onder. Daar hoeft geen Robbert Dijkgraaf naar te kijken. (wat überhaupt gek zou zijn, want Robbert Dijkgraaf is hoogleraar in de theoretische natuurkunde en hij zou er weinig bruikbaars vinden, maar dat geheel terzijde.)

Dus . Net of binnenkort een nieuwe baan?

Vraag die eerste weken vooral wat je wilt weten. Wat voor je collega’s logisch is, is dat voor jou vaak niet. Mappenstructuren, ongeschreven regels (die jij natuurlijk wel opschrijft) en vaste stramienen.

Maak vervolgens van Ctrl+F je beste buddy. Dan houd je energie over die je kunt steken in je échte werk.

Je hoeft je huisstijlkleuren namelijk niet meer te onthouden en de benodigde hoeveelheid koffie kun je ook zo vinden mocht dat nodig zijn.

Oeh, lekker.

Koffie?

Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe baan? Maak van Ctrl+F je beste vriend