Boeken van de maand

2020 zou het jaar van 52 boeken worden

Maar dat werd het niet. Er gebeurde namelijk zoveel meer dan tevoren gedacht. Op het gebied van werk, vrijwilligerswerk, grote en kleine zorgen en prioriteiten. En dat geeft niet, want bij de 50 boeken die ik wél las, zaten heel veel mooie pareltjes.

In deze post mijn favorieten van het afgelopen jaar op een rij!

De keuze – Edith Eger

Dit boek gaat onder je huid gaat zitten, omdat je weet dat het waar is. Edith Eger deelt in dit boek haar herinneringen aan de oorlog en haar tijd in Auschwitz. Van hoe ze haar ouders verloor tot hoe ze letterlijk en figuurlijk overleefde.

Hoe ze danste voor Josef Mengele, de engel des doods, toen dit haar werd gevraagd.

Bij het lezen van dit boek liepen de rillingen regelmatig over mijn rug. Het gaat dieper in op de onmogelijke keuzes die ze toen als tiener in de oorlog maar ook jaren later maakte.

Een heftig en tegelijkertijd ontzettend krachtig boek. Het laat je zien wat er echt toe doet. Als ik in 2020 maar één boek had gelezen, dan had het deze moeten zijn.

Eger werd later zelf psycholoog en hielp anderen om gedachten te veranderen.

Licht in de tunnel – Mark de Hond

Nog zo’n waargebeurd verhaal. Mark de Hond leed aan kanker, schreef over zijn leven en wist bij het maken van dit boek niet of hij de laatste pagina’s zelf zou kunnen schrijven.

Hoe dubbel is dat.

In dit boek schrijft hij eerlijk over zijn ziekbed, de angsten, de hoop en alles wat daar tussen zit. Rauw, eerlijk en beeldend. Zo moet hij regelmatig met nuchtere maag naar het ziekenhuis om vervolgens te horen dat een operatie weer niet doorgaat.

Façade – Esther Verhoef

Tijd voor wat lichtere kost.

Toen ik tiener was, dook ik dagenlang in een hoekje met mijn eerste grotemensenboek. Tegenlicht van Esther Verhoef. Ik kan mij de kaft met het meisje in een witte jurk, de losse blonde haren en de hond die ze vasthield nog levendig herinneren. Dat ik het boek niet weg wilde leggen en nieuwsgierig bleef naar hoe het de hoofdpersoon verging ook. Dat fotografie een terugkerend thema was. Sindsdien ben ik fan van Verhoef.

In Façade volgen we Iris die op een roadtrip gaat. En die gaat natuurlijk niet zoals gepland. Liefde, intrige, spanning. Alle ingrediënten om ook bij dit boek weer door te blijven lezen.

Dank je wel – Toon Tellegen

Toon Tellegen maakt verhalen over dieren, maar tussen de regels door lees je zoveel meer. Ik kreeg dit kleine boek van een van mijn favoriete mensen.

Iemand die letterlijk en figuurlijk tussen regels door kan lezen.

Je houdt van de boeken van Toon Tellegen of je vindt ze niks. Ik ben dol op deze dierenverhalen (eerder dit jaar las ik ook ‘Welkom thuis’) én de leidinggevende die mij dit boek gaf als een afscheid, dus deze koester ik in 2020 en nog vele jaren hierna!

Doet sneeuw pijn – Carolien Spaans

‘Doet sneeuw pijn?’ is een goede vraag en terugkerend thema in het verhaal van Carolien Spaans. Zij verloor haar man tijdens een ski-ongeluk. Een rauw en waargebeurd verhaal dat je doet stilstaan bij eigen keuzes en wat er écht belangrijk is in het leven. Zonder dat het verdriet te veel naar voren komt. Knap.

Geen taboe voor Theroux – Louis Theroux

Zeg je documentaire dan zeg je Louis Theroux. Dit boek is geen pageturner, maar voor de liefhebber van zijn documentaires een absolute aanrader.

Als je een aantal -of veel, oeps- van zijn documentaires hebt gezien, dan herken je ze bijna allemaal in dit boek. Je leert meer over het maken van documentaires, het onderhouden van contacten en Louis Theroux als hoofdpersoon. Over redactiewerk, het leven van Theroux in Amerika en Engeland én bijvoorbeeld Tiger King (die al lang voor hij in een eigen Netflixserie zat, in interviews met Louis Theroux verscheen)

Dit zou het jaar van 52 boeken worden. Dát is niet gelukt.

En dat geeft niet, er gebeurde voor iedereen even wat anders.

Ik weet vrijwel zeker dat ik 52 niet ga redden, maar aangezien ik in 2017, 2018 en 2019 altijd minstens 43 boeken per jaar las, geloof ik dat er ook in 2021 weer heel veel te lezen en leren valt. Welke boeken willen jullie in 2021 lezen?

Gelukkig nieuw leesjaar!


Reacties uitgeschakeld voor 2020 zou het jaar van 52 boeken worden