Tekstschrijflife

Hoe hoog sta jij op de ladder?

Je hebt mensen die in grote lijnen denken, en mensen die verzot zijn op details. Ieder mens is anders en dat merken we ook in teksten. Gaat de ene lezer aan op een onderwerp als duurzaamheid over dertig jaar, de ander heeft het liefst tips over hoe ze daar in het komend uur al wat aan kan doen. Die laatste groep gaat zelf fonkelen als ze hoort dat je dat al doet door af en toe een stekker uit een stopcontact te trekken.

Leuk, leuk. Maar wat kan je daar als tekstschrijver mee?

Je kunt het in je voordeel gebruiken, door gebruik te maken van de ladder van abstractie!

Wil je bijvoorbeeld kerst beschrijven? Dan kun je het hebben over:

  • kerst
  • kerstbomen
  • het minikerstboompje bij Marijke thuis
  • het minikerstboompje bij Marijke thuis, waar een kaboutertje met een klein gebreid grijs mutsje in hangt

True story, die laatste.

See what I did there? We gaan van heel abstract ‘kerst’ naar mijn favoriete kerstmannetje, welke ik nog net geen naam gegeven heb.

Met de ladder van abstractie maak je een tekst aansprekend en goed te volgen voor je lezer. Als je alleen ingaat op details heb je een mooie opsomming, maar geen goed verhaal. (Heb je bijvoorbeeld ooit een ingrediëntenlijst gelezen en gedacht ‘goh, wel pakkend’?).

Vertel je alleen hoog over, dan onthouden veel van de lezers echt niet wat je zegt.

Oké, oké. Maar hoe zet je die ladder van abstractie dan precies in bij het schrijven van een tekst? Wissel eens af. Ga eens op de hoogste trede staan, gooi iets van het midden in je verhaal en duik dan bijna in de kelder.

Pak hier en daar een concreet voorbeeld ter illustratie van het punt dat je wilt maken. Kijk als je alleen in voorbeelden schrijft ook eens of het verhaal wat je wilt vertellen misschien nog wat bredere context nodig heeft.

Komt goed. Dit kun je.

Reacties uitgeschakeld voor Hoe hoog sta jij op de ladder?