Boeken

De 5 boeken van november

Wat doe je als de bieb een tijdje dicht is, je je ereader ergens laat liggen (gelukkig wel weet waar) en je nog altijd dagen thuis zit? Dan lees je net wat meer dan ooit tevoren. Nieuwsgierig welke boeken ik de afgelopen maand verslonden heb? Je leest het in onderstaand blog. Ik noem de titels, schrijvers en vertel je wat ik er van vind. Wie weet zit er ook iets voor jou tussen!

De afgelopen maand las ik de volgende boeken (willekeurige volgorde):

Je bent jong en je krijgt wat – Monique van Loon

Monique van Loon kreeg baarmoederhalskanker en in het boek ‘je bent jong en je krijgt wat’ vertelt ze erover. Sterker nog, als lezer had ik regelmatig het idee dat ik er bij was. Dat ik hoorde hoe zij haar diagnose kreeg, dat ik de blik die zij uitwisselde met haar vader na een operatie ook echt kon zien.

Het is een rauw, eerlijk, mooi, open en soms vervreemdend boek. Vervreemdend omdat ik mij als buitenstaander niets bij zo’n proces voor kan stellen, en er door de rake beschrijvingen van Monique ineens middenin zit.

In dit boek geeft ze een heel intiem kijkje in haar leven, haar keuzes en wat de ziekte met haar doet. Ze schreef het boek niet omdat ze zo graag op de voorgrond wil treden. Ze maakte het niet om te laten zien dat het altijd goed komt. Ze maakte het om mensen bewust te maken van de ziekte, de risico’s, hoe belangrijk het is preventief te handelen. Als dat besef er bij jou als lezer voor het lezen van dit boek niet al was, dan is het er na het doorgaan van dit boek echt zeker.

De jongen, de mol, de vos en het paard – Charlie Mackesy

De titel verraadt al wie de hoofdpersonen zijn: de jongen, de mol, de vos en het paard. Het is niet ingewikkeld en ik had het in ongeveer een half uurtje aan de kant gelegd. Niet omdat het zo saai was – in tegendeel- maar wel omdat ik het toen al uit had.

Dit boek is namelijk een prentenboek. Waar je snel doorheen bladert, maar waar je tegelijkertijd ook lekker lang bij stil wilt staan. Je wilt van elke pagina een -al dan niet mentaal- screenshot maken, elk detail van een tekening bestuderen.

Ik bleef maar zwelgen.

Het is een boek over vooruit kijken, positiviteit. De schrijver blijkt daar zelf ook nog eens echt wat mee te doen. Charlie Mackesy legt dit boek bijvoorbeeld regelmatig op de gekste plekken neer zodat mensen die het nodig hebben het gratis kunnen krijgen. Ik zag op zijn Instagram dat hij een boek in een telefooncel had gelegd, en een andere op een bankje met een dekentje er naast.

Dat is toch fantastisch?

Alleen daarom al de moeite waard even te Googelen op deze schrijver en kennis te maken met de vos, de mol, het paard en de jongen.

Mam raakt kwijt – Ria Tuenter

Ria Tuenter schreef heel liefdevol columns over haar moeder die een vorm van dementie heeft. Eerst op haar eigen Facebook, later in de krant. En al die columns zijn gebundeld in dit boek: ‘Mam raakt kwijt’.

In kleine stukken tekst zie je wat de ziekte met haar, haar moeder en de omgeving doet. De mooiste anekdote van het boek? Dat haar moeder een pop kreeg en dat ze deze nu overal mee naartoe neemt. Van de woonkamer tot het restaurant. De pop werd een mooie vorm van troost.

En zelfs zoveel troost, dat Ria het vervolg op dit boek de lieflijke titel ‘Kusje voor popje’ heeft gegeven.

Zoals je begrijpt: die gaat ook op de leeslijst.

On/Off – Sidney Vollmer

Hebben jullie de Netflixdocumentaire ‘The Social Dilemma’ gekeken? Dan raad ik je dit boek ook zeker aan. Het is een aantal jaar geleden geschreven maar raakt naar mijn idee dezelfde thema’s als de thema’s die in de documentaire naar voren komen.

Welke gegevens delen wij met anderen? Welke invloed heeft sociale media op ons dagelijks leven en hoe belangrijk vinden wij onze eigen data eigenlijk? In de privacywetgeving is de afgelopen jaren volgens mij het één en ander veranderd, maar dit boek maakt je wel weer even extra bewust van de invloed die een online leven op je offline bestaan kan hebben.

Want tuurlijk: Spotify is makkelijk, Duolingo handig voor het leren van een nieuwe taal en met ereaders heb je duizenden boek in een paar enkele clicks binnen handbereik.

Maar wat is de prijs die je betaalt?

Goed om af en toe, mede dankzij dit soort boeken, bij stil te blijven staan.

Een normaal boek – Ronald Snijders

Een normaal boek, wat dus verre van normaal is als je Ronald Snijders een beetje kent.

Dit boek kreeg ik van een oud-collega die net zo gek op taal is als ik. Het is een absurdistisch boek wat echt je smaak moet zijn. Als je van flauwe humor (check), woordgrapjes (check), absurdisme in taal (check) en goede verhalen (check), houdt dan is dit helemaal je ding.

Zoek je een boek wat je meeneemt in een verhaal of echte diepgang heeft? Dan zou ik deze even laten liggen.

Dol op taal en een avondje lachen? Dan deze zeker doen.

Mijn favoriete boek van deze maand

De onderwerpen van de afgelopen maand konden niet verder uit elkaar liggen. Waargebeurd, fictie, een prentenboek en een stukje informatietechnologie.

Mijn aanrader zou het boek ‘Je bent jong en je krijgt wat’ van Monique van Loon zijn. Een belangrijk thema voor (jonge) vrouwen, een eerlijke en open schrijfstijl en confronterend zonder heel zwaarmoedig te zijn.

Veel leesplezier!

Reacties uitgeschakeld voor De 5 boeken van november