Tekstschrijflife

Ik eet dagelijks kikkers en dat gun ik jou ook

Ik eet regelmatig kikkers.
Ze kauwen niet altijd even lekker, maar de nasmaak is behoorlijk goed.

Nu heb ik geen nieuw dieet -dat houdt niemand vol- maar wel al jaren een manier om een schrijfdag wat makkelijker te maken. Ik begin namelijk elke dag met dat waar ik geen zin in heb. Met wat ik moeilijk vind. Met dat waarvan ik niet weet of ik het kan. Met alles wat ik het liefst weken voor mij uit zou schuiven, omdat ik geen idee heb waar ik moet beginnen.

Brian Tracey noemt dat het eten van een levende kikker. Waarbij de kikker staat voor het vervelende klusje. Dat telefoontje naar een klant waarvan ik niet weet hoe het valt. Die redigeerklus waarbij ik per ongeluk een typfout heb gemaakt en ik mij dat midden in de nacht bedenk. Als ik die levende kikker eenmaal op heb, valt de rest van de dag vaak extra mee. Omnomnom.

Het idee van de levende kikker is van Brian Tracy. Hij maakt het, vrij vertaald, heel simpel:

  • Bedenk waar je het meest tegenop ziet.
  • Eet die kikker.
  • Voer de rest van de dag de klussen uit die ook moeten, ze zullen beter smaken.

Dit betekent natuurlijk niet dat er geen onverwachte klusjes voorbij komen. Dat er geen spoedjes -in de marketing zijn we er dol op, tussendoor komen. Dat er niet regelmatig nog wat extra kikkers op mijn pad komen. (voor de oplettende kijker, de vorige zin bevatte inderdaad een woordgrapje uit het dierenrijk) Maar het betekent wel dat ik niet meer een hele dag opkijk tegen iets wat vaak sneller gepiept is dan gedacht.

In de praktijk blijkt namelijk negen van de tien keer dat teveel nadenken over die kikker onzinnig is. Dat de klant positief reageert op een telefoontje, dat de tekst waar ik niet tevreden over was een 7 blijkt te zijn.

Dus begin eens met die kikker. En als je er over twijfelt? Denk dan even aan een aantal wijze woorden van Freek de Jonge. Hij schreef in zijn gedicht ‘Wees niet bang’ het volgende:

hoe ijdel zijn de dingen die je je hebt voorgenomen
het mooiste overkomt je het minste is bedacht”

Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht.

En zo is dat. Dus? Begin zo vaak je kunt met die kikker, dan hoef je daar de rest van de dag niet meer over na te denken.

En oja, voor ik het vergeet…

Eet smakelijk!

Reacties uitgeschakeld voor Ik eet dagelijks kikkers en dat gun ik jou ook