-
Wat zeg je?!
Het lijkt zo simpel maar mensenkinders wat is het soms moeilijk; elkaar begrijpen. Jij bedoelt het één, de ander verstaat totáál iets anders. Niet omdat jullie een andere taal spreken, maar omdat je elkaar gewoon even niet begrijpt. Er ontstaat kortsluiting. Of miscommunicatie, zo je wilt. En dat is eeuwig zonde. Want jij had het toch nog zo netjes en duidelijk gevraagd? Waar gaat het dan mis? Een paar jaar geleden viel er bij mij een kwartje toen ik las over ‘de communicatiemuur’. Het is een manier om beter te kunnen begrijpen waar communicatie mis kan gaan. Het ziet er zo uit, waarbij de streepjes een metaforische muur zijn: Bedoeld…
-
Jij ziet jij ziet wat ik niet zie
Als iemand een biografie van jou zou willen maken, zou je dat dan willen? Ik vroeg mij dat zojuist voor het eerst in mijn leven af. Ik bewandel net als iedereen heel wat wegen (met mijn woon-werkafstand in ieder geval 2,5 uur per dag, al zijn dat wel dezelfde en doe ik dat met de auto) maar veel andere kruispunten, keerpunten of richtinggevende momenten heb ik verder in mijn leven nog niet gezien. Het lijkt mij ontzettend confronterend. Neem nou de biografieën geschreven door Marcel Langedijk. Ik heb hem hier al vaker genoemd. Hij schreef onder andere de biografie van Najib Amhali, Gordon en Igone de Jongh. Aanraders, al moet…
-
Boeken die ik eind 2022 / begin 2023 las
Zo. De kop is eraf, van 2023 dan. Tijd om even terug te blikken op de boeken die ik in de afgelopen periode las en degene waar ik de komende tijd heel erg naar uitkijk. Vorig jaar las ik 45 boeken, waarvan onder andere: Het geschenk – Edith Eger Dit is het ‘vervolg’ op De keuze. In dit boek beschrijft Edith Eger (die inmiddels in de 90 is) welke manieren je kunt gebruiken om beter met lijden om te kunnen gaan. Want dat we allemaal met narigheid te maken krijgen staat als een paal boven water, maar hoe je er tegenaan kunt kijken kan verschillen. Edith Eger is een overlevende…
-
Het is toch een gewoonte, daar wil je niks aan doen
Drie weken. Al minstens drie weken ben ik aan het bedenken wat het onderwerp van deze maand zou moeten zijn, maar ik heb het nog niet gevonden jongens. Echt niet. Ik ben zo’n schrijver die weet dat ze een blog gaat schrijven, zichzelf een dag voor de deadline een gezonde schop onder haar kont geeft en hoopt op een ingeving. Die nooit komt. Die dan vervolgens na gaat denken, een idee even laat borrelen (of bruisen als het een goede is) en dan denkt ‘ahaaaa, dit moet het zijn!’. Maar dat moment is deze maand nog niet gekomen. Laat ik mijn gewoonte – want dat is het – om elke…
-
Waarom ook jij graag leest maar heus niet alles
Je staat in de boekwinkel. De bibliotheek. Of voor de boekenkast van een vriendin. Je ziet tientallen, honderden of duizenden boeken en bijbehorende gekleurde kaften, afhankelijk van waar je je bevindt. En dan schiet je in de stress. Dat is ook meer dan logisch als je bedenkt dat er ontzettend veel verschillende genres zijn en minstens zoveel boeken. Het is een beetje alsof je de mapjes van de computer openklapt en daar dan -surprise!- honderden bestanden achter vandaan komen. Indrukwekkend. Bij de online bibliotheek alleen al maken ze onderscheid tussen 18 verschillende genres en bij Bol.com maken ze een selectie van 12. Al spelen ze daar naar mijn idee wel…
-
Wie schrijft die blijft is een illusie
Wie schrijft die blijft, dat zeggen ze wel eens. Ik weet nog altijd niet precies wat ‘ze’ ermee bedoelen en wie ‘ze’ dan eigenlijk zijn. Heel eerlijk? Ik dacht dat het er alleen maar mee te maken had dat je iets achterlaat na je dood. Dat er nog een stukje van jouw hersenspinsels, jouw gedachtenkronkels en jouw recepten -als je zou kunnen koken, deze is in mijn geval puur hypothetisch- achterblijft. Wie schrijft die blijft. Een fijne gedachte, die heel optimistisch kan klinken. Dat je er nog een heel klein beetje bent in boekjes waarvan je de ezelsoren hebt omgeslagen -puur hypothetisch, ik huil al bij de gedachte-, in je…
-
Ik zocht wat spanning, net als de rest van heel de stad
In een achtbaan stappen, terwijl je niet zeker weet of het eten wel goed valt. In een achtbaan stappen terwijl je weet dat die dingen ook regelmatig vast komen te staan. Op plekken waar dat helemaal niet gunstig is. In een bochtje, op het moment dat jij met je wapperende haren ondersteboven hangt. Überhaupt in een achtbaan stappen. Ik vind heel veel dingen spannend en zou bovengenoemde dan ook allemaal niet doen. Het is vakantietijd. Dat weet ik, want ik ben deze afgelopen paar weken al drie keer mijn portemonnee vergeten mee te nemen. En afgelopen week stond ik ook zonder telefoon in de IKEA. Nu had ik vroeger dit…
-
De kracht van kwetsbaarheid
Wat is dat eigenlijk? Brené Brown weet het als onderzoeker als geen ander en de kans is groot dat je haar TEDtalk over het onderwerp schaamte en kwetsbaarheid ooit al hebt gezien. Het is namelijk een van de meest bekeken TEDtalks wereldwijd (en iets wat zo populair is moet wel goed zijn, toch?). Het is tegelijkertijd ook de titel van haar boek, een bestseller, en ik snap wel waarom. Over het boek Het boek is een mooie mix tussen haar eigen ervaringen, wetenschappelijk onderzoek en luchtige anekdotes. Ze maakt ook een aantal rake vergelijkingen. Een mooi voorbeeld uit het boek vond ik het verhaal over de knikkerpot als het gaat…
-
Omdat ik het wilde, omdat ik vond dat het moest
Soms weet ik even niet waar de onderwerpen liggen. Kan ik ze niet vinden, welk kleed ik ook optil, welke deur ik ook open, achter welke boom ik ook kijk. Dan zit mijn hoofd vol met gedachten die niet over woorden gaan. Dan zit het vol met gevoel. Als mijn hoofd vol zit dan wil ik -net een puber of kleuter- soms ook níet lezen. Niet schrijven. Geen letter op papier zetten. Denk ik. Tot ik een moment later een boek vind dat op dat moment het juiste lijkt te zijn. Zo las ik deze maanden bewust en onbewust toch nog veel verhalen van anderen. Romans, waargebeurde verhalen. Omdat ik…
-
5 dingen die ik nog niet wist voor ik met schrijven begon
De eerste? Geen synoniem is hetzelfde. Neem nou de woorden hulpeloos en machteloos. Ze zijn volgens synoniemen.net dan ‘synoniem’ van elkaar, ze zeggen toch echt heel iets anders. En wat dacht je van communiceren, berichten en overbrengen? 2. Als jij het niet snapt, kun je het ook niet uitleggen Op het moment dat jij met je vrienden in gesprek bent en je 80% begrijpt van wat er wordt gezegd dan kom je daar prima mee weg. Of je vraagt, als je toch te ver bent afgedwaald, je buurvrouw even wat je hebt gemist. Moet jij het vervolgens aan iemand anders uitleggen, dan heb je het liefst zoveel mogelijk informatie. Dan…